Do you invite me?

Arla morgon vaknade vi av att klockan ringde för att vi skulle möta vår mystiska reseledare. Till vår glädje dök han upp i receptionen vid avtalad tid och vi satte oss i en minivan och vi begav oss mot den pir där vi skulle inleda vår färd ner för floden Li. På vägen pratade han om att turister åkte största båtarna, kinserna en annan sort och vi skulle åka en tredje. Vi funderade inte mer över det men när vi fick se "båten" vi skulle åka med skrattade vi av skräckblandad förtjusning.


Vi började åka ner för floden och vår guide visade olika bergsformationer som t ex liggande geten, sköldpaddan, fisken, kungakronan och fruktkorgen. Här kommer lite bilder på hur det såg ut längs vägen.





Handen!




Båtens slutstation var vid de kända sockertopparna som pryder 20 yuan sedeln och därifrån åkte vi mot Yangshuo.


Framme i Yangshuo fick vi hänga med på en marknad där vår guide försökte hitta en speciell sorts svamp som han skulle ha till sin dotters födelsedag. Han fick aldrig tag på den men vi fick oss en liten inblick i kinesers vardagsliv. Det kan väl sägas att kineserna tagit begreppet färskvara ett steg längre än vad vi svenskar är vana vid. De flesta verkade gå hem med en stor påse grönsaker i ena handen och en levande höna i den andra.


Därefter kikade vi på Banyan Tree, ett träd som är 1 500 år gammalt. Himla stort var det!


Nästa stopp var Moon Cave, en grotta där det även fanns en "lerbassäng" och heta källor. Efter ombyte till skyddshjälm och badkläder var vi redo att bege oss in i mörkret. Vi fick vandra i trånga utrymmen och iskallt vatten innan vi kom fram till bassängen med lera, därefter var det bara att hoppa i och leka! Man kunde lägga sig på rygg och flyta på leran, omöjligt att sjunka.




När vi lekt klart vandrade vi vidare till de heta källorna, det var fantastiskt att få värma sig efter båtfärden.



Sista stoppet för dagen var en lunchrestaurang, eller rättare sagt en turistfälla. Det var lite oklart om lunch skulle ingå i paketet men då vi fick menyer (med avsevärt högre priser än normalt) började vi ana att så inte var fallet. Vi beställer vår mat av servitrisen, guiden själv beställer dock inget, istället vänder han sig till oss och säger "do you invite me?".  Utöver, vad vi under dagen räknat ut är rätt bra betalt för hans lilla arrangemang, ville han alltså att vi skulle betala hans lunch. Då han kändes som en hal fisk och priserna som sagt var höga kände vi inte att det var läge att släppa loss honom med våra pengar i baren. Det blev en något pinsam tystnad och konstiga blickar innan han klämde fram att han då kunde betala för sig själv. En något stel och dessutom inte särskilt god lunch senare var det dags att sätta sig på bussen hem. Det blev inget tårfyllt avsked men på det stora hela hade vi en riktigt rolig dag!

Väl tillbaka i Guilin var det bara att gå till hotellet och hämta väskorna och därefter sätta sig på nattåget mot Shenzhen.

I Shenzen skiner solen och det är 25 grader varmt!

Puss o kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0